Sankofa Counseling



Onze werkwijze

Verbondenheid

Sankofa Counseling gaat tijdens gezinsbehandeling uit van wederzijdse afhankelijkheid. Daarbij gaat het om het besef dat mensen elkaar nodig hebben om te kunnen bestaan en alles op een bepaalde manier met elkaar samenhangt. Vanuit dit besef zien wij relaties en kunnen wij deze begrijpen. Gezinnen bestaan uit individuen die elkaar in de onderlinge relaties nodig hebben en elkaar in die onderlinge relaties ook beïnvloeden. Binnen het gezinssysteem vallen behalve directe gezinsleden ook alle belangrijke naasten van een gezin. Dat kunnen een oma en opa, tante en oom en buren zijn of andere belangrijke bij het gezin betrokken personen.

Het systeem

Iedereen maakt deel uit van een sociaal systeem. In gezins- en familiesystemen zijn individuen met elkaar verbonden omdat er een onlosmakelijke relatie met elkaar bestaat. In die systemen bevinden zich meerdere soorten relaties. Binnen dat systeem van relaties vindt veel interactie plaats tussen verschillende individuen en daarbij kan veel mis gaan. Onze werkwijze richt zich op deze dynamieken binnen gezins- en familiesystemen en het verbeteren daarvan.

 

You need to know the past to understand the present so you can shape the future

Carl Sagan

Wat doen wij?

Waar individuen op welke manier dan ook een relatie met elkaar hebben  beïnvloeden ze elkaar door hun wederzijdse gedrag en gevoelens. Daardoor ontstaat een complex systeem waarbij door specifieke factoren problemen kunnen ontstaan. Door met elkaar te kijken naar de relatie tussen individuen en hun achtergronden kunnen problemen worden opgelost of klachten worden verbeterd. In onze behandelmethode halen wij samen met de client en zijn systeem kennis uit het verleden om deze in het heden te begrijpen en hieraan betekenis te geven zodat herstel niet alleen voor het heden maar ook voor de toekomst kan plaatsvinden.

Transcultureel

Met onze transculturele werkwijze hebben wij extra aandacht voor cultuuraspecten en hoe deze van invloed kunnen zijn op de gezinssituatie. Zo hebben we aandacht voor familiale aspecten en etniciteit, religie, gender en sociale klasse.